Popis
Gesha nebo Geisha je kávová odrůda arabského kávovníku. Odrůda Geisha byla poprvé objevena v Abyssinii v jihozápadní Etiopii v roce 1931 a pak se rozšířila hlavně do Střední a Jižní Ameriky. Poměrně neznámá odrůda se dostala do popředí obchodníků s výběrovou kávou až po roce 2004.
Vůně broskví, citrusové a čokoládové tóny s květinovým aroma
Sběr každé výběrové kávy se provádí výhradně ručně a selektivním způsobem v bodu optimální zralosti třešní. V procesu washed, po rozvláknění – odstranění ovocné slupky, se ponechá zrno po dobu 12 až 24 hodin ve fermentačních hromádkách, aby vznikl tzv. med. Poté se promyje čistou vodou, až je zrno zcela bez medu. Obratem se zrna umístí na „africké postele,“ kde jsou ponechány až k vyschnutí k vlhkosti 11,5 %, která zabrání vzniku plísní. Zrna se umísťují rovnoměrně ve vrstvě vysoké 2 až 3 centimetry a musí se s nimi hýbnout každých 20 minut. Dokončení sušení trvá 8 až 10 dní. Poté se zrno sbírá a uchovává v pytlích po dobu 22 až 30 dní. Následně se vymlátí z pergamenové slupky a připraví se k expedici. Výsledkem je čisté zelené zrno, které nám po upražení dává šálek s příjemnou chutí a vůní broskví, s vyváženým tělem a jemnou kyselostí. Přítomny jsou citrusové a čokoládové tóny s květinovým aroma.