Popis
Původ: Svrchy svahů hory Mount Kenya (oblast Nyeri, Kirinyaga, Embu)
Nadmořská výška: 1600–2100 m n. m.
Označení „AA“
Jedná se o nejvyšší třídu keňských kávových zrn – hodnotí se především velikost a hustota zrn.
Větší zrna často znamenají lepší vývoj chuti během pražení.
Chuťový profil
Kenya AA je vyhlášená pro svou živou aciditu a jasný, komplexní chuťový profil.
Chuť: výrazná, ovocná a šťavnatá
Tóny: černý rybíz, citrusy (limetka, grep), rebarbora, někdy květiny nebo rajčatový list
Acidita: výrazná, jiskřivá (citronová nebo vínová)
Tělo: střední až lehčí, sametové, čisté
Zpracování
Mokré (fully washed) – tradiční keňská metoda zpracování, která podporuje jasnost a živost chutí.
Vhodné použití
Filtrovaná káva (V60, Chemex, AeroPress) – vynikne ovocnost a acidita
Cold brew – osvěžující, citrusový profil
Espresso (experimentálně) – jen pro milovníky ovocných, svěžích chutí